Het verband tussen bloeddruk en duizeligheid
Een veelvoorkomende klacht onder mensen is duizeligheid. Deze klacht kan door veel verschillende oorzaken worden getriggerd, waaronder afwijkingen in de bloeddruk. Zowel een lage als een hoge bloeddruk kunnen duizeligheid met zich meebrengen, maar de mechanismen en gevolgen verschillen. In dit blog gaan we het hebben over de relatie tussen bloeddruk en duizeligheid en geven we tips om deze klachten te beheersen.
Hoge bloeddruk en duizeligheid
Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een chronische aandoening waarbij de druk in de bloedvaten verhoogd is. Hoewel hypertensie vaak weinig tot geen klachten met zich meebrengt, kunnen sommige mensen duizeligheid ervaren. Dit kunnen ze ervaren doordat er sprake is van een verhoogde druk op de bloedvaten in het hoofd. De verhoogde druk kan leiden tot een verminderd vermogen van de hersenen om adequaat zuurstof en voedingsstoffen te ontvangen, wat duizeligheid kan veroorzaken.
Een andere belangrijke oorzaak van duizeligheid bij mensen met een hoge bloeddruk is het gebruik van medicijnen. Bloeddrukverlagende middelen kunnen bijwerkingen hebben die duizeligheid veroorzaken. De klachten komen vooral aan het licht bij plotselinge veranderingen in de houding, zoals snel opstaan uit een zittende of liggende positie. Dit komt doordat de medicijnen zorgen voor een tijdelijke verlaging van de bloeddruk.
Lage bloeddruk en duizeligheid
Aan de andere kant kan een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, leiden tot duizeligheid. Bij hypotensie is de druk in de bloedvaten te laag, waardoor er te weinig bloed naar de hersenen kan worden vervoerd. Een lage bloeddruk kan optreden bij uitdroging, bloedverlies of medische aandoeningen, zoals hartproblemen.
Een lage bloeddruk is een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid. Dit gebeurt op momenten wanneer mensen bijvoorbeeld te snel opstaan, waardoor er tijdelijk weinig bloed naar de hersenen stroomt. Deze vorm kan worden geminimaliseerd door langzaam te bewegen bij het opstaan en voldoende te drinken om uitdroging tegen te gaan.
Diagnostiek en behandeling
Om oefentherapie voor duizeligheid te kunnen starten, is het belangrijk dat er eerst een oorzaak wordt vastgesteld. Dit kan variëren van bloedonderzoeken tot bloeddrukmetingen in verschillende houdingen, maar ook hartonderzoeken kunnen plaatsvinden. Bij het vermoeden van een lage bloeddruk zal een arts waarschijnlijk een leefstijlverandering, zoals dieetaanpassingen, aanbevelen.
Voor mensen met een te hoge bloeddruk kan het verminderen van zoutinname, regelmatig bewegen en gewichtsverlies helpen om de bloeddruk te verlagen en de duizeligheid te verminderen. Bij een lage bloeddruk kan het helpen om voldoende water te drinken, kleine frequente maaltijden te eten of compressiekousen te dragen.
Preventie en zelfzorg
Het onderhouden van een gezonde leefstijl is essentieel voor het beheersen van bloeddrukproblemen en het voorkomen van duizeligheid. Dit omvat een gebalanceerd dieet, regelmatig bewegen, voldoende slaap en stressmanagement.
Conclusie
Klachten zoals duizeligheid kunnen worden ervaren als storend en angstaanjagend, maar door de onderliggende oorzaak, zoals afwijkingen in de bloeddruk, aan te pakken, kunnen veel mensen verlichting vinden. Of u nu te maken heeft met een hoge of een lage bloeddruk, het begrijpen van de relatie tussen bloeddruk en duizeligheid is de eerste stap. Raadpleeg altijd een arts of deskundige voor een juiste diagnose en behandelplan om uw situatie aan te pakken.
Ga terug naar het overzicht