BPPD

BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid, wat inhoudt dat de duizeligheid kortdurend is en wordt uitgelokt door een plotselinge verandering van het hoofd. Men kan deze duizeligheid ervaren wanneer er snel omhoog gekeken wordt (bijvoorbeeld bij het ophangen van de was, een hoog raampje sluiten), maar ook bij het gaan liggen in bed, omdraaien in bed en voorover bukken. Wilt u direct een ervaren oefentherapeut spreken? Op deze manier kunt u ontdekken of onze BPPD behandeling de oplossing biedt waar u naar op zoek bent!

Maak een afspraak

BPPD fysiotherapie | Wat gebeurt er bij BPPD? 

Er wordt over het algemeen aangenomen dat het gruis, ook wel bekend als kristallen, terechtkomt in een van de kanalen van het evenwichtsorgaan. Bij bewegingen van het hoofd kan dat zorgen voor duizeligheid en een oogbeweging, die nystagmus wordt genoemd. Dit duurt meestal niet langer dan een minuut maar kan een heel intens en vervelend gevoel geven.

Over de oorzaken van BPPD is nog enige onduidelijkheid. Wel lijkt de wetenschap het eens, dat het zich voordoet na een trauma, langdurige bedrust of een verstoring in de calciumbalans. Het kan echter ook voorkomen zonder dat er sprake is van een van deze specifieke gebeurtenissen.

BPPD behandeling fysiotherapie

Voorafgaand aan de BPPD behandeling krijgt u een onderzoek, om de precieze locatie van de kristallen te achterhalen. Met behulp van een speciale bril wordt u in verschillende posities geplaatst, zodat duidelijk wordt waar de steentjes of kristallen zich bevinden. De meest gebruikelijke tests zijn de Dix Hallpike-test en de Supine Roll-test. Zodra bekend is in welk kanaal en aan welke zijde de kristallen zich bevinden, zal de behandeling plaatsvinden.

Onze BPPD fysiotherapie bestaat uit zogenaamde repositiemanoeuvres: Door middel van een specifieke handgreep of manoeuvre worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar het deel van evenwichtsorgaan, waar ze horen te zitten. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt.

Effect van BPPD behandeling

Als u zich herkent in de klachten en/of de diagnose BPPD heeft, is het belangrijk dat zowel een onderzoek en BPPD behandeling worden uitgevoerd door een gespecialiseerde oefentherapeut of fysiotherapeut, zodat het juiste kanaal wordt behandeld en er geen complicaties optreden.

Wilt u graag BPPD behandeling of fysiotherapie? Bij ’t Hart Oefentherapie hebben wij de expertise in huis voor BPPD behandelingen. We onderhouden nauwe samenwerkingen met neurologen en KNO-artsen van het Rotterdam Duizeligheidscentrum, Franciscus en Maasstad. Daarnaast hebben we regelmatig overleg met gespecialiseerde vestibulair en BPPD fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Maak een afspraak