oefentherapie slaapproblemen

Slaapproblemen

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen, vroeg wakker worden of veel piekeren? Of werkt u in een ploegendienst en bent daardoor vaak slaperig? Of bent u al enige tijd uw dagritme aan het verschuiven , waardoor u steeds later naar bed gaat? Of heeft u hulp nodig bij het wennen aan een apneu-apparaat? Of bent u in de overgang en slaapt steeds slechter? Herkent u deze klachten of heeft u misschien andere klachten rondom slaap? Samen gaan we uw slaap verbeteren middels oefentherapie voor slaapproblemen.

Maak een afspraak

Fysiotherapie bij slaapproblemen

Slaapoefentherapie is oefentherapie gericht  op het behandelen van slaapproblemen. Fysiotherapie bij slaapproblemen verhelpt, verlicht en voorkomt slapeloosheid, problemen met slaapgedrag, en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Het doel van slaapoefentherapie is om u te helpen begrijpen wat de oorzaak is van uw slaapprobleem en u te leren hoe u zelf aan de slag kunt gaan om uw klachten aan te pakken.

Wat is een slaapoefentherapeut?

Een slaapoefentherapeut is een oefentherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen. Een slaapoefentherapeut heeft na de hbo-opleiding algemene oefentherapie een traject Slaapoefentherapie op hbo+ niveau gevolgd. De methode die door slaapoefentherapeuten wordt gebruikt heet cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i).  Thart Oefentherapie  gebruikt naast cognitieve gedragstherapie voor insomnie ook ACT (Acceptance & Commitment Therapy) voor slaapproblemen.

Slaapoefentherapeuten zijn aangesloten bij het Netwerk Slaapoefentherapie. Een slaapoefentherapeut volgt regelmatig slaap bijscholingen en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Mariska is daarnaast basis therapeut in ACT (Acceptance en Commitment Therapy)

Slaaptherapie oefentherapie

Middels slaaptherapie oefentherapie zullen we u voorzien van inzichten die uw slaapgedrag bevorderen. We brengen in kaart hoe uw handige klachten samenhangen met slaapproblemen en zorgen voor een goed behandelplan.

Behandeling bij slaapproblemen

Eerst zullen we uitgebreid uw dag en nacht onder de loep nemen en een gerichte aanpak voor u maken. Die aanpak kan bestaan uit:  

  • Ademhalings en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek tot rust te komen en hiermee het slaapcentrum in uw diepe hersenen in slaap te sussen. 
  • Psycho-educatie en adviezen om uw slaapgedrag en gedrag overdag aan te pakken. 
  • Leren voelen, ontspannen en focussen en leren uw hoofd uit te zetten door middel van  mindfulness. 
  • Slaaprestrictie therapie, het verminderen van de tijd in bed om in korte tijd de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Stimulus controle , het bed alleen gebruiken voor slapen en vrijen.
  • Cognitieve Gedragstherapie voor slaap (CGi) om op een gezonde manier met slaap om te leren gaan.  
  • Acceptance en commitment (ACT) therapie voor slaap. 

Effect slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie is bewezen effectief. Zie voor meer informatie slaapoefentherapie.nl. Binnen 6 tot 9 behandelingen is uw slaap verbetert en de meeste gevallen uw hulpvraag behaald.

Maak een afspraak