oefentherapie hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie is  te snel of te veel in- en  uitademen, waardoor de balans van zuurstof en koolzuur in het lichaam verandert. Dit kan zorgen voor duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, wazig zien en  een onzeker gevoel. De meest voorkomende vorm van hyperventilatie (90 % van de gevallen) is chronische hyperventilatie, waarin de ademhaling  gedurende een langere tijd versneld is.  Meestal gebeurt dit onbewust omdat u wellicht sneller bent gaan ademen. Dit kan wel zorgen voor een disbalans, waardoor u hartkloppingen, een benauwd gevoel en duizeligheid kunt ervaren. Middels oefentherapie voor hyperventilatie is hyperventilatie te behandelen.

Maak een afspraak

Wat zijn de oorzaken van hyperventilatie?

Vaak kunnen omstandigheden, die spanning geven, de hyperventilatie uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de supermarkt, tunnel, drukke omgeving etc.

Meestal wordt de hyperventilatie veroorzaakt door spanningen, angsten of stressvolle gebeurtenissen en vooral hoe u omgaat met (langdurige) stressvolle gebeurtenissen. Hyperventilatie kan leiden tot duizeligheid , wat weer kan leiden tot angst, waardoor de klachten in stand gehouden worden of zelfs toenemen.

Behandeling en oefeningen hyperventilatie

Voor de behandeling van hyperventilatie wordt gebruik maakt van een combinatie  van interventies uit de Mensendieck, psychosomatische oefentherapie, mindfulness en ACT.  Wat betekent dit ? In de behandeling zal meestal aandacht zijn voor oefeningen voor hyperventilatie waaronder:

  • Algehele ontspanning (door progressieve relaxatie, autogene training) 
  • Ademoefeningen (bijvoorbeeld van Dixhoorn) 
  • Houding verbeteren om de ademhaling te optimaliseren.
  • Leren omgaan met situaties die de klachten uitlokken

Hyperventilatie oefeningen fysiotherapie

Een goede rustige buikademhalingsoefening zorgt ervoor dat de hyperventilatie verdwijnt. Wij helpen u hierbij middels hyperventilatie oefeningen fysiotherapie. Wij helpen u met ademhalingsoefeningen, en het omgaan met situaties die stress en hyperventilatie klachten veroorzaken.

Effect van de behandeling van hyperventilatie

U kan natuurlijk en ontspannen ademen en krijgt meer rust of balans in uw lichaam, waardoor de klachten verdwijnen of  verminderen. Maak direct een afspraak of neem contact met mij op voor meer informatie.

Maak een afspraak